Terug uit Aarhus

Wij zijn al enige weken terug uit Aarhus. We hebben het erg naar onze zin gehad en bovenal veel geleerd. Hieronder treft u een vrije vertaling van een deel van een deense recensie aan.

Tijdens het Aarhus jazzfestival hebben vier talentvolle bigbands van, respectievelijk, Nederland (Delft JuniorBigband en Codarts Young Talent) Letland (Melngailskolas Big Band) en Denemarken (Jyske Talent Big Band) van woensdag tot en met zaterdag deelgenomen aan de Global Jazz Explorers Youth Camp.

Het Aarhus Jazz Orchestra (AJO) zat achter het concept, die zowel workshops, begeleiding en concerten bevatte met geselecteerde musici uit het orkest.

Op de eerste dag, woensdagavond, was er een big band battle. De vier bands gaven elk afzonderlijk een concert in de Chamber Music Hall. Hier presenteerde ze elk hun visie op hoe een jeugd big band klinkt. De Chamber Music Hall was tot het nok gevuld en Aarhus vormde met een bewolkte zomer hemel voor een prachtig decor. De Nederlandse Delft Junior Big Band was de jongste band van de avond. Ze speelden een breed repertoire dat varieerde van klassieke swing tot funk en nummers van Dizzy Gillespie’s Cuban big band experimenten. Vooral tijdens het nummer van John Scofield I’ll take less blonk een jonge vrouwelijke saxofonist uit met een solo. Zij deed denken aan Candy Dulfer, Kijk voor een impressie van het optreden op de facebookpagina.

Alle vier bands waren op de laatste dag op zaterdag als slot van de Global Jazz Explorers jeugdkamp samen in een keer te horen in Ridehuset. Luister naar de vier bands. De volledige originele recensie is te vinden op de website van het Jazz Festival.optreden vier bigbands