vervolg Tour naar Aarhus een groot succes!

De Delft Junior Big Band bestaat uit 13 talentvolle jonge musici van 10-18 jaar. Getalenteerd, is een afgezwakte term die uiteindelijk alles kan betekenen – zowel goed als slecht. Wat is talent? Volgens de Deense televisiewereld is het alles wat je kunt samen schrapen en aan de Denen laat zien op prime time. Op zijn beste, van middelmatige kwaliteit, in de meest voorkomende geval, volstrekt irrelevant!
Dit soort talent is de Delft Junior Big Band gelukkig niet. Zij zijn de kroon op het werk van drie jaar hard werken met elke week een repetitie. Een bron van inspiratie voor ons allemaal. Getalenteerde, energieke en vrolijke kinderen die kunnen zwingen en grooven, zodat de hele tent uit zijn dak gaat ! We ervaren dit al bij het begin van het optreden als de band opent met Jaco Pastorius ‘beroemde baslijn uit het nummer “The Chicken “.
Het middagconcert was in tweeën gedeeld. Eerst met Ballegaard als bandleider. Vervolgens met Klüver. Die had in het voorjaar in Nederland met de band geoefend. Toen ontstond ook het idee voor het concert van vandaag. Dus met andere woorden, eerst een reeks van bekende hits en dan een beetje uitdaging voor de jonge musici. Het was niet iets waar zij hun hand voor omdraaiden. De uitdaging werd met opgeheven hoofd, een grote glimlach en vol overgave aanvaard.

Eerder op de dag had Klüver opgetreden met zangeres Miriam Mandipira. Hij vertelde haar over het concert van de middag, en ze riep meteen dat ze ook met hen wilde optreden. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Zonder samen geoefend te hebben, werden de vaardigheden van de jonge big band spelers op de proef gesteld wanneer Mandipira ze vraagt om een blues in ‘f’ te spelen. Klüver zet de saxofoon aan zijn mond en geeft het ritme aan van “Blues in the Night”.
Wanneer Mandipira de blues zingt, schudt de vloer van de tent letterlijk. Toen de gitarist tot zijn eigen verbazing werd aangewezen om een solo te spelen, stond hij op en het hele tent barstte uit zijn voegen. Met de show die allesbehalve routine liet zien, toonde de big band dat Ballegaards lessen in samenspel, noten lezen, improvisatie en performance meer dan vruchtbaar zijn geweest.

Maar dit nummer, waaruit bleek dat hard werken loont, was slechts een van de vele in een middag vol met hoogtepunten.  Het repertoire  bestond uit muziek van John Scofield, Herbie Hancock  met mijn persoonlijke favoriet “Chameleon”, Duke Ellington, het Count Basie themalied “One O’clock Jump” en een Klüversk opstelling van Richard Strauss ‘”Also sprach Zarathustra”. Niet zoals je het kent van ‘Space Odyssey 2001 “(of Kalles World Tour), maar in een frisse, swingende finale die resulteerde in staande ovaties voor de jonge toekomstige supersterren.

U kunt weer luisteren naar de Delft Junior Big Band  op vrijdag op het Klostertorvet om 14.00 uur. Er is geen excuus om het concert niet bij te wonen. Ze spelen op dit jazzfestival met de andere grote bands, en gecorrigeerd naar leeftijd verslaan ze ook hen met een straatlengte.

Dit is een vrije vertaling van de Deense recensie.

Zie ook een Foto impressie van het optreden. Luister ook naar The Chicken.